Снимка: архив, Reuters

Американска агенция създаде "кубински Тwitter", за да подкопае кубинското комунистическо правителство и да заобиколи строгите интернет забрани на Острова чрез използване на тайни фиктивни компании, финансирани през чуждестранни банки, съобщи Ройтерс.

Двегодишният проект привлякъл 40 000 потребители, които не  подозирали, че комуникационната мрежа е измислена от американска агенция с цел да ги подтикне към политическо дисидентство. Те не знаели също така, че техните лични данни се събират. Според документ, цитиран от Ройтерс, зад проекта е стояла Американската агенция за международно развитие (USAID), която предоставя помощ на бедни по света.

Комуникационната мрежа била наречена "СунСунео", кубински жаргон за писукане на колибри, и била насочена главно към младежка публика. Планът на социалната мрежа предвиждал да бъдат привлечени определен брой потребители с новини за спорт, музика и други непротиворечиви теми. След това операторите подавали политическо съдържание в опит да предизвикат спонтанни демонстрации. Според цитиран от агенцията документ на USAID целта била "да бъде предоговорен балансът на властта между държавата и обществото".

Не е ясно дали програмата е незаконна, но в изявление вчера говорителят на USAID Мат Херик каза, че проектът е разгледан през 2013 г. от правителствената Сметна палата и било констатирано, че той "не противоречи на американските закони. "

 "Твърденията, че това е била подривна програма, са неверни. Реализирайки програми в една нетолерантна среда, разбира се, правителството е предприело мерки за дискретност, за да бъдат защитени потребителите и обществото. Това не се отнася само за  Куба", каза говорителят на Белия дом Джей Карни.

Редица документи сочат, че USAID много е внимавала да прикрие връзката на официален Вашингтон с проекта. Използвани са били компании, регистрирани в Испания и на Каймановите острови, за да се прикрият паричните потоци. USAID заяви, че програмата "СунСунео" е била прекратена през септември 2012 г.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase